top of page
  • Foto van schrijverMano Radema

Aan de slag met AI in HR? Begin met een AI-principes manifest!

Onlangs heb ik mijn eindopdracht afgerond voor de opleiding "Transforming your business with AI" aan INSEAD. Een cruciale les die ik tijdens mijn studie heb geleerd, is de waarde van een AI-principes manifest.

AI principes
Zie hier een voorbeeld van een AI-principes manifest van Salesforce.

Het belang van een AI-principes manifest


Een AI-principes manifest fungeert als een kompas voor je AI-oplossing. Hierin leg je niet alleen je visie en missie vast, maar ook hoe je omgaat met kernwaarden zoals diversiteit, ethiek en moraliteit. De AI-principes kunnen beschrijven hoe de AI oplossing bijdraagt aan gelijkwaardigheid en recht. Maar ook hoe de oplossing transparantie biedt en hoe de verantwoordelijkheid wordt ingericht.


In Amerika komt Biden met maatregelen tegen AI op dit gebied. Het is waarschijnlijk dat er verdere regelgeving voor AI zal komen. Door het opstellen van de AI principes kun je hier al op voorlopen en heb je een moreel kompas. Als het gaat om AI oplossingen binnen het HR domein zou ik zeker aandacht geven aan het voorkomen van vooroordelen op basis van historische data.


AI Talent Transparantie Manifest


Ik zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen met betrekking tot het concept "Talent Transparantie." Er is inmiddels veel interesse van diverse partijen, waarvoor ik zeer dankbaar ben. Binnenkort zal ik beginnen met het opstellen van het AI Talent Transparantie Manifest, ik kijk er naar uit om dit in samenwerking met alle betrokken partijen verder te ontwikkelen.


Meer inzichten uit mijn AI-opleiding


In de komende weken deel ik meer inzichten en leerpunten op LinkedIn die ik tijdens mijn AI opleiding heb opgedaan.


Heb je vragen over het opstellen van een AI-principes manifest? Laat het gerust weten via: via: mano.radema@maanc.nl, +31 (0)6 106 289 46 of via LinkedIn, dan kijk en denk ik graag met je mee!


0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page