top of page
  • Foto van schrijverMano Radema

7 tips voor het opzetten van een award-winning academie

In 2022 kreeg de IND Academie de eer om de Develhub award voor Beste Academie van Nederland in ontvangst te nemen, een moment waar we met trots op terugkijken. 


Een jaar eerder stond ik aan het roer van de oprichting en ontwikkeling van de academie, samen met een toegewijd team van IND-medewerkers en externe partners. Het was een uitdagende taak, gedreven door de visie van voormalig directeur Aly van Berkel, die streefde naar een versterking van de positie van de IND in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Al snel kwam met de uitbraak van de asielcrisis de noodzaak om snel meer dan 100 beslissingsmedewerkers te werven en op te leiden.


Op basis van die ervaring en mijn huidige betrokkenheid bij het moderniseren van de officieren van justitie opleiding van het Openbaar Ministerie, deel ik hieronder 7 waardevolle tips voor het opzetten of verder ontwikkelen van een award-winning academie.


tips voor opzetten award winning academie

1️. Start-up mentaliteit

Benader je academie als een start-up. Wees agile, verzamel veel feedback en reageer hier continu op. In plaats van 1,5 jaar te besteden aan het afronden van een opleiding, maak eerst les één en publiceer deze online. Gebruik direct wat je leert van les 1 voor les 2.


2. Digitale en klantgerichte kern

Zet digitalisering en klantbeleving centraal. Introduceer vakgebieden zoals digitale marketing, klantbeleving en data-analyse om de behoeften, kwaliteit en ervaring van de academie te sturen. Verplaats de focus van simpelweg in de etalage zetten en niet meer naar omkijken, naar actief monitoren van de deelname aan opleidingen.


3. Toepassing boven theorie

Een van de grootste valkuilen is het vasthouden aan eindeloze leerlijnen, gevuld met theoretische kennis die niet altijd direct toepasbaar is. In plaats daarvan is het essentieel om de focus te verleggen naar het praktisch toepassen van kennis. Maak het materiaal vindbaar, begrijpbaar en vooral toepasbaar binnen een kort tijdsbestek, bijvoorbeeld in slechts 15 minuten.


4. De ziel van het bedrijf in jouw academie

Een academie moet de essentie van de organisatie weerspiegelen in alles wat het doet. Of het nu gaat om de leerfilosofie, de leerdoelen of de algehele communicatie en beleving, het is belangrijk dat de identiteit en missie van de organisatie duidelijk naar voren komen. Dit verschil kan bijzonder groot zijn, afhankelijk van of je werkt voor een maatschappelijke organisatie of een commerciële instelling.


5. De magie van samenwerking

Een succesvolle academie wordt gekenmerkt door een nauwe samenwerking tussen onderwijskundigen en inhoudsexperts. Terwijl de onderwijskundigen zich richten op de vorm en structuur van het onderwijs, kunnen inhoudsexperts schitteren met hun diepgaande kennis en expertise. Het is de synergie tussen deze twee disciplines die de kern vormt van een effectief leerproces.


6. Benut externe deskundigheid

Soms is het noodzakelijk om externe expertise in te schakelen om vernieuwing te realiseren. Het combineren van externe en interne kennis kan leiden tot nieuwe inzichten en innovatieve benaderingen. Denk hierbij aan het raadplegen van experts op het gebied van data-analyse, digitalisering, marketing en onderwijskundige concepten. Interne deskundigheid is waardevol voor het waarborgen van de organisatorische implementatie en het waarborgen van de inhoudelijke relevantie en toepasbaarheid van de aangeboden opleidingen.


 7. Doe-het-zelf aanpak

Maak gebruik van je mobiele telefoon of zet een eenvoudige mobiele studio op. Er bestaat al veel impliciete kennis. Door zelf aan de slag te gaan, breng je meer emotie en authenticiteit in je academie. Niet alles hoeft uitbesteed te worden. Bovendien is de meeste informatie te vinden op internet via platforms zoals YouTube of Instagram. Dus blijf dicht bij jezelf!


Het succes van een academie wordt dus niet alleen bepaald door de kwaliteit van het lesmateriaal, maar ook door de visie, samenwerking en flexibiliteit van het team erachter. 


Wil je meer weten over het opzetten van een award-winning academie of arbeidsmarktstrategie? Neem gerust contact met mij op via: mano.radema@maanc.nl, +31 (0)6 106 289 46 of via LinkedIn.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page